A szálló por nem csak a mi raktárunkat, hanem minden egyes raktárat érint, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon.

Mi, itt az ALDI Magyarországnál törekedtünk arra, hogy egy komplex megoldással tudjuk ezt orvosolni, és ezáltal tisztább levegőt tudjunk biztosítani mindenki számára.

2019-ben a szálló por mintegy 80%-át kiszűrő légtisztító berendezést telepítettünk biatorbágyi logisztikai bázisunkra. A logisztikai központ területén 29 darab légszűrő került elhelyezésre.

A légszűrők telepítését megelőzte egy légtérmérési vizsgálat, amikor 17 mérési pontra koncentrálva vizsgáltuk a levegő minőségét.

A mérési pontok kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy ott legyenek a berendezések, ahol a legnagyobb az árumozgás és az ezzel dolgozó személyzet létszáma, hogy az esetleg levegőben szálló por belélegzése minimalizálható legyen. Mivel ezek a területek jellemzően az áruátvételen és a kiszállításon vannak, tehát az áru raktári útjának az elején és a végén, így az egész raktár területén belül csökkent a porkoncentráció.

Ami elsődlegesen indokolttá tette a légtisztítók felszerelését, hogy a legnagyobb terhelésnek kitett dolgozók egy év alatt kb. 0,7 kg olyan port lélegeznek be, ami a tüdő léghólyagocskáiba is lejuthat. Ugyan ez is egészségügyi határérték alatt marad, viszont ez nem ürül az ember szervezetéből. (Érdekességképp ez a por 4 mikron méretű, ami százszor kisebb, mint egy hajszál vastagsága.)

A levegőszűrők egyenként 4 darab lánccal vannak rögzítve, amiknek külön-külön 400 kg a teherbírásuk, egy gép súlya pedig 294 kg, így legalább háromszorosan túl van biztosítva a függesztés.

A szárazárun lévő szűrők légáramlási sebessége maximum 11500 m3/h, ami azt jelenti, hogy 1 darab légszűrő 1 óra alatt 10 méteres átmérőjű körben 29x átforgatja a teljes levegőt. A teljes raktár levegőjét naponta 4x cseréli meg. Az előhűtőben lévő kisebb teljesítményű szűrők max. 3200 m3/h teljesítményre képesek, viszont lényegesen kisebb területen kell dolgozniuk.

Hatékonyságának köszönhetően 90%-kal csökkenti a levegőben szálló por mennyiségét, így a korábban említett 0,7 kg tüdőben lerakódó por mennyisége is elhanyagolhatóra csökkent.  

Az üzembe helyezést követően munkatársi visszajelzések alapján már másnaptól érezhető volt, hogy sokkal kellemesebb a levegő, sokkal kevésbé érzik a szálló port, illetve takarítási oldalról is tapasztaljuk, hogy kevesebb vegyszert és vizet használunk a takarításhoz, valamint hosszú távon ezt a karbantartáson is érezni fogjuk.