Befektetés a jövőbe: egyedülálló szakiskolai gyakornoki programot indított Magyarországon 2015-ben az ALDI

 

-          kiterjeszti a magyarországi karrierlehetőségeket az áruházlánc -

 

Az ALDI Magyarország a kiskereskedelmi szektorban egyedülálló, duális képzési formában megvalósuló szakiskolai tanulók részére megalkotott programot indított el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK). Az ALDI osztrák és német anyavállalatánál mindennek már évtizedes hagyománya van. Ezt a kiforrott és eredményesen működő programot ültette át az áruházlánc a magyar piacra is.

A program 2015-ben négy szakiskola 22 diákjával indult, akik a 45, tanulók oktatására kijelölt és akkreditált fővárosi és Pest megyei ALDI üzlet egyikében végezték a gyakorlatot. A kiválasztás jelenleg is osztályfőnöki ajánlás, tanulmányi eredmények és személyes elbeszélgetés alapján történik. A program 2016-tól országos szintűvé bővült.

A képzéssel az a szándékunk, hogy biztosítsuk üzleteink magas szinten képzett és motivált munkatársakkal történő folyamatos utánpótlását.

Ennek érdekében a jogszabályi előírásnál közel háromszor magasabb díjazásban részesítjük a szakmai gyakorlatukat nálunk végzőket. Az első félévben már havi bruttó 54 000 forint fizetést adunk -, illetve a tanulmányok előrehaladtával minden félévben folyamatosan emeljük a díjazást. Az ALDI-nál gyakorlati képzésüket végzők az utolsó félévben már havi bruttó 85 000 forintot, vagyis megközelítően annyit keresnek, mint egy heti 20 órában dolgozó bolti eladó munkatárs. A fizetésen felül további nettó 3 000 Ft/hó étkezési hozzájárulást adunk. Aki jól teljesít, bolti eladói, és később akár boltvezetői szerződést kaphat.

Az ALDI által elindított rendszerben a tanulók átlagosan havi hetven órát töltenek el a kijelölt üzletekben.

A kereskedelmi szakiskolai képzésben a diákok az első évet, tehát a 9. évfolyamot az iskolában töltik, majd a 10. évfolyamtól kezdve, hetente meghatározott számú napokat az iskolapadban, a fennmaradó napokat pedig az arra kijelölt üzletekben, gyakorlati ismeretek megszerzésével töltik.

Az áruházlánc célja, hogy minden, budapesti és vidéki üzletében fogadhasson motivált tanulni és dolgozni vágyó tanulókat. Az eltelt évek során az áruházlánc pozitív tapasztalatokat szerzett, és ami még ennél is örömtelibb, hogy a diákok is nyitottak az újszerű és sokrétű ismereteket kínáló program iránt.