Motivációs levél: lehetőség a személyesebb hangvételű bemutatkozásra.

Tényleg annyira fontos a motivációs levél?

Motivációs levél: megírására érdemes kellő figyelmet fordítani. Többet árul el rólunk, mint gondolnánk.

Olvasd el figyelmesen az álláshirdetést, mielőtt benyújtod jelentkezésed. Ha idegen nyelvű önéletrajz az elvárás, az adott nyelven írd meg és küldd el pályázati anyagod. Ha motivációs levél (más néven kísérőlevél) is az igény, csatold a jelentkezésedhez.

Tanácsos elgondolkodni azon, milyen okból kér motivációs levelet a munkáltató.

Leginkább az a cél, hogy a motivációidat, személyes jellemzőidet jobban megismerje. Ez egy alkalom Számodra, személyesebb hangvételben bemutatkozni, ezáltal árnyalni a képet Veled kapcsolatban. Itt van módod kiemelni azokat a pontokat, melyek alapján alkalmasnak találod Magad a feladatra.

 

A levél megfogalmazásakor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Itt van lehetőséged kifejteni a motivációs elképzeléseidet, melyik volt az a momentum, amikor úgy döntöttél, meg szeretnéd pályázni a pozíciót.
  • Ajánlott kapcsolódási pontokat megfogalmazni, miért az adott céghez, miért az adott pozícióra jelentkeztél. Fontos, hogy vállalatra, valamint a megpályázott állásra szabott legyen a leveled.
  • Erősségeid felsorolása szintén célirányosan történjen, az adott kiírásra vonatkoztatva. Valós, Rád jellemző tényeket tartalmazzon, mert az általánosságok felsorolásának nincs hozzáadott értéke. Lehet például konkrétum, hogy vezetőként hány fő beosztottad volt, az elért eredmény hány százalékos növekedést hozott, vagy akár az egyetemi éveid alatt milyen projektekben vettél részt, azokban mi volt a Te konkrét szereped.
  • Itt tudod személyes hangvételben, kerek mondatokban kifejezni magad, mely során képet tudunk alkotni arról, várhatóan milyen típusú személyiség vagy.
  • Egyéb kiegészítő információk, mint pl. az Általad kedvelt szabadidős tevékenységek még pontosabb képet rajzolhatnak Rólad.
  • Fontos egy figyelemfelkeltő mondat a levél végén, hogy emlékezetes kép maradjon Rólad.

 

Használd ki a lehetőséget arra, hogy egy sikeresen megírt motivációs levéllel még jobban felkeltsd a munkáltató érdeklődését jelentkezésed iránt és meghívjon interjúra.