15 éve az ALDI-nál!

Interjú Veronikával, Központi beszerzési munkatársunkkal

Hogyan indult a pályafutásod az ALDI-nál?

15 évvel ezelőtt 2007 októberében kezdtem az ALDI-nál dolgozni, az első 3 hónapban még Ausztriában, mivel akkor még nem volt ALDI üzlet Magyarországon. Akkoriban még csak az alapítói csapat volt meg, akik már nagyban dolgoztak azon, hogy 2008-ban megnyíljon az első üzlet. Mindig is szerettem a Hofert, rendszeresen jártunk ki vásárolni oda Ausztriába, így a legtöbb terméket már ismertem és szerettem. Már akkoriban eldöntöttem, ha egyszer lesz ALDI itthon akkor szeretnék ott dolgozni.

Hogyan zajlott a kiválasztás 15 évvel ezelőtt?

Amikor én jelentkeztem még nem is volt meghirdetve semmilyen pozíció, csak láttam a hírt, hogy tervben van, hogy Magyarországra érkezik az ALDI és próba-szerencse elküldtem az önéletrajzomat. Nagyon hamar felvették velem a kapcsolatot, legnagyobb meglepetésemre a vezetőségtől hívtak fel, másnap már személyes interjú volt, majd pár nappal később már fel is ajánlották nekem az állást, amit én izgatottan el is fogadtam. Eredetileg úgy volt, hogy fél- egy évre Ausztriába kell mennem betanulni, de annyira előre haladottak voltak az itthoni előkészületek és szükség volt még munkaerőre, hogy 3 hónap után visszajöttem Magyarországra és csatlakoztam az itteni csapathoz.

Hogyan változott az elmúlt időszakban a munkaköröd és a termékek, amikkel közvetlenül foglalkozol?

Az elején 5-6 fő asszisztens tevékenykedett a beszerzésen. A kezdetekben egy kollegához több termékcsoport tartozott. Hozzám többek között a tészták, liszt, cukor, tojás és hasonló termékek, valamint a nem élelmiszer jellegű termékek is kerültek, ami az évek alatt többször változott. Immár 6. éve pedig a kávé, tea, lekvár, müzli, gabonapelyheket átfogó ún. reggeliző (breakfast) termékcsoporttal foglalkozom és ezt kifejezetten élvezem!

Hogyan néz ki egy átlagos napod?

Ezen a területen nem igazán lehet rutinról beszelni folyamatosan érkeznek új feladatok, ami megszínesíti a napjainkat és mindig jön egy ad-hoch feladat vagy megkeresés, amit gyorsan el kell végezni, le kell reagálni. Természetesen vannak heti, havi szinten ismétlődő feladatok, de semmiképp se mondanám monotonnak. Személy szerint azt szeretem amikor új terméket vezetünk be. Egy saját márkás termék bevezetése nagyjából fél éves folyamat ugyanis abban az esetben minden apró részlet megálmodása a mi feladatunk. A kutatómunka, a folyamatos ötletelés nagyon kreatív és izgalmas feladat. A tenderkiírás, a piaci trendek figyelése, az ellenőrzések és a kóstolások számomra mind színesítik a mindennapi munkámat.

A termékbevezetés folyamata a tenderkiírással kezdődik, amit az ajánlatok beérkezése követ. Ezen a ponton születik egy döntés, hogy melyik beszállítóval fogunk együtt dolgozni, akivel a kapcsolatfelvétel után megtárgyaljuk a termék útját, a hozzánk érkezés folyamatát. A beszállító feladata itt még nem ér véget, hiszen a számtalan papírmunka mellett, dizájn stúdiókkal kell együttműködnie az új termék csomagolástervezését illetően.

Milyen viszonyban van a munkád és a nyelvtudásod? Gyakran használod az idegennyelvet munka közben?

Legfőképpen németül kell napi szinten beszélnem. Nagyon sokat szoktam az osztrák kollégákkal egyeztetni, és bár a digitalizáció és az online világ miatt a személyes kapcsolatok tartása nehézkes, még mindig vannak olyan munkatársak a külföldi vállalatnál, akiket az ott töltött időm során ismertem meg és kitart a jó viszonyunk.

Kinek ajánlanád az ALDI-t és miért?

Azoknak ajánlanám az ALDI-t, akik szeretik a folyamatos pörgést, nem zavarja őket, ha egyszerre több feladatot kell elvégezni, jó multitaskinggel rendelkeznek és érdekli őket egy termék életútja, mielőtt még polcra kerülne. Szeretik a csapatmunkát, de önállóan is tudnak dolgozni, amit mind magyar mind idegen nyelven el tudnak végezni.

Nekem nagyon sokat adott az ALDI, mert megnyitott számomra egy olyan világot, amiről addig azt sem tudtam, hogy létezik. Ma már teljesen más szemléletmóddal sétálok egy üzletben és máshogy látom a polcon lévő termékeket is.